Våra tjänster

Piano- och flygelmanufaktur till högsta kvalité - möjligheten att hitta instrumentet för just ert behov.

Piano Flygel Boka

Stämma piano & flygel

Som alla instrument som har strängar, måste även pianon och flyglar stämmas regelbundet för att bibehålla strängarnas spänst, vilket är det som vidhåller rätt tonhöjd och tonernas inbördes relativa renhet.

Reparation av instrument

Musikinstrument har potentialen att uppnå väldigt hög ålder som kan sträcka sig över många årtionden, ofta även århundraden. För att skapa rätt förutsättningar för detta måste de regelbundet underhållas och repareras. Flera tusen små delar, skruvar, axlar, leder-och filtdetaljer usätts för hårt fysiskt slitage. För att bibehålla deras funktionalitet måste dessa därför repareras, underhållas och bytas vid behov. Gör man detta kan ett instrument leva vidare i princip hur länge som helst.

Renovering av instrument

Flera hundra timmars spel, klimatets påverkan och materialtrötthet gör att det efter ett tag inte räcker med mindre reparationsinsatser. I regel kommer behovet av större ingrepp efter ca. 30-35 år, detta för att ge instrumentet en ny livscykel. Genom att renovera instrumentet kan man påbörja på en sådan ny livscykel.

Konsert- &
studioservice

Konserter och inspelningar är den yttersta utmaningen och provet för utövande artister. Att skapa bästa möjliga förutsättningen, är vårt, konsertteknikers, ansvar att tillgodose. Att förbereda och underhålla pianon och konsertflyglar inför dessa utmaningar är därför vårt ansvar och privilegium. Även de bästa flyglar behöver stämmas inför varje 3-4 timmars studiopass om man vill upprätthålla den hundradels milimeter precisionen som krävs vid en studioinspelning. Detta då instrumenten utsätts för enorm belastning under den tiden som inspelningen varar.

Köp & försäljning av piano & flyglar

Under de dryga 30 år i branschen har behovet av att kunna erbjuda mina kunder instrument i alla kategorier, från nybörjare till professionella utövare och institutioner, vuxit fram. Med den "gör dig av med ditt piano" hysterin som har rådit har fackhandeln i stort sätt gått i graven. Trots att behovet av iordninggjorda, bra begagnade, samt högkvalitativa nya instrument fortfarande finns kvar i högsta grad. Därför har jag idag även en pianobutik med ett stort urval av dessa instrument i Eskilstuna, inklusive import och representation av det högkvalitativa (high end) tyska märket Steingraeber&Söhne.

Reservdelar & tillbehör till piano & flygel

Genom samarbete med flera grosister utomlands, har jag möjlighet att erbjuda så gott som allting som har med klavérinstrument att göra. Från nya mekanikdelar till delar till gamla instrument som kan vara lite udda, pianolampa, nytt-som begagnad, piano-och flygel pall/bänk enkel eller med den senaste hydraulik-tekniken. Har en hel del piano relaterade noter och notböcker(begagnade)

Uthyrning - piano & flygel

I verksamheten erbjuder vi även uthyrning av pianon och flyglar, först och främst till konserter, arangemang och inspelningar, där tillgången till högkvalitativa instrument ofta är begränsad. Servicen innebär dit-och bortforsling, stämning, stand by m.m.

Besiktning & värdering

Mångas dröm är att hitta ett piano till hemmet. Barn som vuxna, professionella som amatörer, försöker hitta rätt i klaverdjungeln. I och med hysterin kring att bli av med pianon och flyglar som på grund av ändrade fritidsvanor har blivit överflödiga dammsamlare i många hem, försöker hushållen ofta rationalisera bort de gamla trotjänarna.

Men är allting verkligen guld som skiner?

Min 35 åriga erfarenhet visar en dyster verklighet. Allt för mycket värdefullt hamnar orättvist på tippen och allt förmycket skräp förblir och förorenar marknaden. 90% av de så kallade bortskänkes instrumenten är i bästa fall renoveringsobjekt och av det resterande 10%-en är det med tur kanske 3% i skapligt skick nog att tas i bruk med minimala insatser. Med andra ord, i bästa fall kostar ett "gratis" instrument i runda slänger 7-8.000 sek i transport, stämning, reparation innan det står i hemmet i brukskick. Som översatt i tid betyder det ungefär 1-2 års underhållsarbete. Därför är det viktigt att ett instrument, precis som om man skulle köpa ett hus, besiktigas innan det införskaffas, så att man undviker obehagliga överraskningar i efterhand. En pianoteknikers kunskap och erfarenhet krävs för att kunna göra en sann bedömning av ett instruments status och framtida potential, samt vad det är för kostnad man skall räkna med under de närmaste åren. Den här uppskattningen kräver en mycket komplex och omfattande teknisk kunskap från besiktningsteknikern. Pianolärare, pianister, kyrkomusiker m.m. i all ära, men de saknar den tekniska kompetensen för att göra en helhetsbedömning av instrumentet.

 Att försöka klara sig på egen hand är därför lite som att spela rysk roulette.

 Vill man därför vara säker på sin sak bör man därför anlita en fackman. På Toroton AB har vi både erfarenheten och kompetensen för att hjälpa till med en sådan bedömning. 

Polering & ytbehandling

Tidens järntand tär på allting och instrument är inget undantag. Behovet av att familjeklenoden skall förbli en prydnad för hemmet växer sakta fram hos de som har instrument hemma. Under århundraden har olika ytbehandlingsmetoder använts för att skydda träytan från omgivningens slitage. Från diverse föremål som ställs oaktsamm på möbeln; från skrapandet av blommkrukor eller ett glas rött hägrar farorna i olika form över instrumentet. Från forna tiders organiska schellack (fransk polering) till dagens modernare cellulosa- eller polyesterlackeringar kräver de olika ytorna olika behandlingsmetoder och det är något som vi kan hjälpa till med.

Montering av  Silent System

VIKTIGT! Akustiska och digitala instrument är inte varandras ersättning ! De har sina respektive roll i musiklivet! Därför...

...Hybridinstrument är idag en viktig del i bevarandet av akustiska instrument. Att erbjuda ett vettigt alternativ till den digitala trenden och förhindra de akustiska pianon- och flyglarnas marktapp är en riktig hjärtfråga för mig. Därför erbjuder jag tjänster som montering av Korg Genio och Feurich samt AdSilent Silent System i befintliga klaverinstrument, vilket bevarar alla fördelarna med båda teknikerna. Du kan alltså få ett akustiskt instrument med fördelarna från ett digitalt instrument inbyggt.

Montering
Damp Chaser

Då klaverinstrument till stor del är konstruerade av naturmaterial, är det extremt viktigt att mikroklimatet i närmiljön och inuti instrumentet utvecklas och följer bland annat årstidsväxlingar m.m. Då vi har ett mycket varierat klimat med konstant växlande luftfuktighet här i Sverige, kan det ibland vara svårt att ständigt ha de bästa förutsättningarna för instrumentet. Jag har därför monterat Damp Chaser klimatanläggningar sedan 1990, som en av de första i Sverige, för att kunna tillgodose instrumentens klimatbehov. Efter flera hundra monterade system är jag idag en riktig "Damp Chaser Field Expert".

Montering av QRS
pianomation system

Självspelande klavér

QRS PNOmation System - Framtidens musikteknologi

Våra självspelande piano använder det avancerade QRS PNOmation-systemet. Detta system gör att ditt akustiska piano kan spela helt automatiskt med rörliga tangenter. Dessutom har systemet tillgång till ett omfattande bibliotek av låtar, vilket ger dig en oändlig källa av musik. Oavsett vilken typ av piano du har – flygel, upprätt, nytt eller begagnat – är vi redo att integrera detta spelarsystem i ditt instrument.