Om Toroton AB

 Exklusiva Konsertflyglar & Piano av yppersta kvalitet

Högkvalitativa piano och flyglar

Toroton AB erbjuder ett komplett utbud av högkvalitativa pianon och flyglar. Vi utför även alla typer av service som till exempel: stämning, reparation, helrenoveringar, mm. Läs mer här.

Vi kan ge dig rådgivning och hjälpa dig att hitta det perfekta instrumentet bland hundratal nya & begagnade pianon och sexttiotal nya & begagnade flyglar som finns i vår butik och verkstad.

Välkomna - Vi kan piano och flyglar! 

Kontakta oss

Lite mer om Toroton ABs bakgrund

Mitt namn är Lajos Toró och är arkitekten bakom firman Toroton AB.

Musiken har alltid varit en viktig del av mitt liv ända sedan jag började på musikförskola vid 4-5 års ålder. När jag var 16 år började min bana som pianotekniker, då som lärling vid sidan om skolan hos en lokal pianotekniker mitt i Transylvaniens hjärta. Lärlingsperioden blev till slut tre spännande år av studier, praktik och ett avlagt gesällprov.  Efter att omständigheterna tvingade mig att lämna hemlandet, förflyttades mitt liv och verksamhet till Eskilstuna, Sverige i slutet av 1980-talet. Min pianoteknikerbana fortsatte som sådan 1989 som anställd på den lokala pianofirman Lasses Piano & Flytt, där flera år av livlig handel med begagnade pianon till Finland gav mig möjligheten att renovera hundratals pianon och flyglar. Min tid där gav mig ovärderliga praktiktimmar inom yrket, vilket senare följdes av ytterligare studier, då på Musikhögskolan i Stockholm(KMH), varifrån jag examinerades 1993 som pianostämmare. Samma år blev jag även examinerad/certifierad på Yamahas Pianoteknikerakademi i Hammamatsu, Japan, som konserttekniker.

Vad vi gör idag

Redan 1992 tog jag steget och startade den egna verksamheten i enskilda firman F:a Toroton, Lajos Toró. Att i samma veva ansluta sig till SPTF (Svenska Pianotekniker Förbundet) blev då en självklarhet.

Min affärsidé har sedan första början varit att med största respekt för instrumenten och med aktning för kundernas önskemål utföra reparationer och helrenoveringar av klaverinstrument (pianon, flyglar, cemballon m.m.), stämningar av dessa (för såväl privatpersoner som institutioner, skolor, högskolor, kyrkor och församlingar, konserthallar m.m.), samt utföra all service runtomkring (försäljning av reservdelar, tillbehör, transporter, lagring, uthyrning, värdering och utförande av värderingsintyg m.m.). En mycket betydande del av verksamheten är och har varit att utföra konsert- och studioservice. Genom vidare studier och praktik hos mekaniktillverkaren Louis Renner GmbH i Tyskland har jag även varit bland de första att graduera och uppnå kvalifiseringen som RTT ( Renner Trained Technician) på Renner Academyn (www.louisrenner.com)

Sedan början av 2000 har handel med begagnade och nya pianon och flyglar kompletterat verksamheten och 2010 blev firmeringen ändrad till Toroton AB. Idag finns jag med butiksyta, egen verkstad och lager på nära 1.000 kvm, som ger plats åt de ca. 260 begagnade och nya instrument firman alltid har på lager, på Bukettvägen 3 i Hyndevad, Eskilstuna.

Sedan 2013 har jag även ett pågående mycket värdefullt samarbete med tyska pianotillverkaren Steingraeber & Söhne (www.steingraeber.de) och kan därmed leverera fabriksnya, hantverkade konsertflyglar av yppersta tyska kvalitet. 

VI HAR ALLTID MINST CA. 40 PIANON OCH 40 FLYGLAR I PRISKLASS MELLAN 7.000 - 1.500.000 Sek FÖR PROVSPELNING I BUTIK!