Om Toroton AB

Konsertflyglar av yppersta kvalitet

Om oss

Toroton AB erbjuder ett komplett utbud av högkvalitativa pianon och flyglar. Vi utförer även alla typer av service som till exempel: stämning, reparation, helrenoveringar, mm. Läs mer här.

 

Vi kan ge dig rådgivning och hjälpa dig att hitta det perfekta instrumentet bland hundratal pianon och trettiotal flyglar som finns i vår butik och verkstad.

 

Välkomna - Vi kan piano och flyglar! 

Kontakta oss

Litt mer om bakgrunden av Toroton AB

Mitt namn är Lajos Toró och är arkitekten bakom firman Toroton AB.

Musiken har alltid varit en viktig del av mitt liv ända sedan jag började på musikdagis vid 4-5 års åldern. När jag var 16 år började min bana som pianotekniker, då som lärling hos en lokal pianotekniker mitt i transylvaniens hjärta. Följden av detta möte blev tre spännande år av studier, praktik och avlagt gesällprov.  Efter att omständigheterna tvingade mig att lämna hemlandet, förflyttades mitt liv och verksamhet till Eskilstuna, Sverige i slutet på 1980-talet. Min pianoteknikerbana fortsatte som sådan 1989 som anställd på den lokala pianofirman Lasses Piano & Flytt, där flera år av livlig handel med begagnade pianon till Finland gav mig möjligheten att renovera hundratals pianon. Detta gav mig ovärderliga praktiktimmar inom yrket som senare följdes av ytterligare studier, då på Musikhögskolan i Stockholm varifrån jag examinerades 1993 som pianostämmare. Samma år blev jag även examinerad/certifierad på Yamahas Pianoteknikerakademi i Hammamatsu, Japan som konserttekniker. 

Vad vi gör idag

Redan 1992 tog jag steget och startade den egna verksamheten i enskilda firman F:a Toroton, Lajos Toró. Att i samma veva  ansluta sig till SPTF (Svenska Pianotekniker Förbundet) blev då en självklarhet.

Min affärsidé har sedan första början varit att med största respekt för instrumenten och med aktning  för kundernas önskemål utföra reparationer och helrenoveringar av klaverinstrument (pianon, flyglar, cemballon m.m.), stämningar av dessa (för såväl privatpersoner som institutioner, skolor, högskolor, kyrkor och församlingar, konserthallar m.m.), samt utföra all service runtomkring (försäljning av reservdelar, tillbehör, transporter, lagring, uthyrning, värdering och utföring av värderingsintyg m.m.). En mycket betydande del av verksamheten är att utföra konsert- och studioservice. Studier och praktik hos mekaniktillverkaren Louis Renner GmbH i Tyskland har resulterat i att bland de första graduera och uppnå kvalifiseringen som RTT ( Renner Trained Technician) på Renner Academyn.(www.louisrenner.com )

Sedan början av 2000 har handel med begagnade och nya pianon och flyglar kompletterat verksamheten och 2010 blev firman ändrad till Toroton AB. Idag finns jag med butiksyta, egen verkstad och lager på nära 600 kvm som ger plats åt de ca . 160 begagnade och nya instrument firman alltid har på lager på Bukettvägen 3 i Hyndevad.

2013 påbörjade jag ett mycket värdefullt samarbete med Tyska pianotillverkaren Steingraeber & Söhne( www.steingraeber.de ) och kan därmed leverera fabriksnya, hantverkade konsertflyglar av yppersta tyska kvalitet. 

  VI HAR ALLTID CA. 35 PIANON OCH 30 FLYGLAR I PRISKLASS MELLAN 7.000 - 1.000.000 Sek FÖR PROVSPELNING !