Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Nyheter

Online Piano Atlas

En helt ny framtagen applikation! Massor med information om pianon och flyglars ålder enligt tillverkningsnummer.

Läs mer


Jablonski Academy

The Jablonski Piano Academy, Torsås/Bergkvara, Sweden, välkomnar pianostuderande från hela världen.

Läs mer

Distributör med ensamrätt

Toroton Steingraeber

SVERIGE

Om Toroton AB


Mitt namn är Lajos Toró och är arkitekten bakom firman Toroton AB.

Musiken har hela tiden varit en viktig del av mitt liv ända sedan  4-5 års åldern. Vid 16 års ålder började min bana som pianotekniker, då  som lärling hos en lokal pianotekniker mitt i transylvaniens hjärta. Tre år av studier, praktik och avlagt prov blev följden av detta möte.  Efter att omständigheterna tvingade mig att lämna hemlandet, förflyttades mitt liv och verksamhet till Eskilstuna,  Sverige i slutet på 1980-talet. Min pianoteknikerbana fortsatte som sådant 1989 som anställd på den lokala pianofirman Lasses Piano & Flytt. Flera år av livlig handel med begagnade pianon till Finland gav mig möjligheten att renovera hundratals pianon, vilket gav mig ovärderliga praktiktimmar inom yrket. Mellan 1991-1993 följde studier på Musikhögskolan i Stockholm, med avlagd examen i pianostämning. Samma år blev jag även utexaminerad från Yamahas Pianotekniker Akademie i Hammamatsu, Japan som konserttekniker. 

Redan 1992 tog jag steget och startade den egna verksamheten i enskilda firman F:a Toroton, Lajos Toró.

Lajos Toro SPTF SwedenAtt i samma veva  ansluta sig till SPTF* blev en självklarhet.

Sedan 2010 har jag ändrat firman till Toroton AB.

Min affärsidé har sedan första början varit att med största respekt för instrumenten och med aktning för kundernas önskemål utföra reparationer och helrenoveringar av klaverinstrument (pianon, flyglar,  tafflar, cemballon m.m.), stämningar av dessa (för såväl privatpersoner som institutioner, skolor, högskolor, kyrkor och församlingar,konserthallar m.m.),  samt utföra all service runtomkring (försäljning av reservdelar, tillbehör, transporter, lagring, uthyrning, värdering och utföring av värderingsintyg m.m.).

En mycket betydande del av verksamheten är att utföra konsert och studioservice. Sedan början av 2000 har handel med begagnade och nya pianon och flyglar kompletterat verksamheten  på en butiksyta på 200 kvm. En egen verkstad och lager på nära 450 kvm ger plats för de ca. 370 begagnade och nya instrument firman alltid har på lager. 

 Sedan 2013 har jag börjat ett mycket värdefullt samarbete med Tyska pianotillverkaren Steingraeber & Söhne och kan därmed leverera konsertflyglar av yppersta kvalitet. 

Renner Trained Piano
Technician 

Renner Toro Lajos
...

Yamaha Trained Piano Technician

... 

 

Medlem i

... 

 

Medlem i


...

Medlem i